Россия: +7 800 770 72 31 // Македония: +3 897 030 29 50

Православен празник на Крштевањето Господово (Водици).

Секој православен празник има свои традиции поврзани со него, кои се поврзани со културата на луѓето и потекнуваат од времето на паганизмот, но потоа се мешаат со елементите на религијата.

Капењето во светите води е составен дел од празникот. Во Русија, пливањето во ледената дупка е главната традиција на Светиот ден, која датира уште од почетокот на празникот. Целта на влегувањето во светата вода е да се измие телото и да се исчисти душата од гревовите.

Процесот на влегување нема строги правила. Откако влеговте во вода, потребно е 3 пати со главата да нурнете и да кажете: „Во име на Таткото, Синот и Светиот Дух“.

Во Македонија, овој празник се вика Водици и се слави два дена: првиот ден, 19 јануари, исто така е наречен „Машки Водици“, а вториотден, 20 јануари, „Женски Водици“. Порано, во Скопје, постоеше обичај според кој зетовите и првородените момчиња, како и снаите и првородените девојчиња, се капеа во реката Вардар, а свештеникот ги прскаше со света вода.

       Во денешно време, секоја година на 19 јануари низ цела Македонија, според традицијата, свештениците фрлаат ритуален крст во реките, езерата и базентите, а собраните луѓе брзаат во водата по него. Се верува дека оној што ќе успее да го фати крстот ќе биде успешен и среќен цела година.

Ритуалот го симболизира влегувањето на Христос во реката Јордан. Најмасовните свечености се случуваат во Скопје на реката Вардар и во Охрид на Охридското езеро. Студената вода и замрзнатиот воздух не ги запираат верниците кои се фрлаат во вода обидувајќи се да го фатат крстот. Овој православен обичај е еден од најочекуваните, најспектакуларните и најобичните во Македонија!

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Вашата кошничка
Бизнис на Македонија
Logo
Reset Password